23948sdkhjf

Pundet drog ner Kopparberg

Det fjärde kvartalet blev en besvikelse för Kopparbergs som redovisar ett resultat efter skatt på -30 miljoner kronor (12,3). Rörelseresultatet blev 35,2 miljoner kronor (38,6).

Orsaken till det negativa resultatet är det försvagade pundet som beräknas ha bidragit till -48 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. På helårsbasis beräknas pundförsämringen påverka resultatet negativt med 112 miljoner kronor. För helåret uppgick resultatet till 163,8 miljoner kronor (203,7).

Omsättningen för helåret exklusive dryckesskatter sjönk något till 1 928 miljoner kronor (2 013) men bryggeriet ökade ändå sin literförsäljning med 5 procent, detta trots ändrade försäljningsmönster till följd av pandemin.

– I Storbritannien som är vår viktigaste exportmarknad och som står för 60 procent av vår totala försäljning har vi fortsatt att fokusera på våra cider- och spritprodukter. Där har vi ökat våra marknadsandelar i både cider- och spritsegmentet, skriver vd Peter Bronsman i rapporten.

Försäljningen har även ökat i Australien och Irland men försäljningen i turistländer som Spanien, Cypern och Grekland har inte riktigt kommit igång som bryggeriet hade hoppats.

Styrelsen föreslår även en ökad utdelning på 6,75 kronor per aktie (6,50).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078