23948sdkhjf

Kronfågel måste utreda smitta eller betala halv miljon

Kronfågels anläggning i Valla, utanför Katrineholm, drabbades i slutet av förra året av ett utbrott av campylobacter. Nu måste företaget utreda varför elva medarbetare fram tills den 7 december drabbades av sjukdomen, det skriver Katrineholms-Kuriren.

Arbetsmiljöverket genomföre i september förra året en inspektion på telefon och informerade i december om at att de övervägde ett beslut om ett föreläggande förenat med vite.
Enligt Kronfågel berodde smittan på bristande handhygien och brister i noggrannhet av avtagande av skyddsutrustning men Arbetsmiljöverket menar att det inte räcker som förklaring då de vill vet hur utrustningen kontaminerats till att börja med.

Enligt Arbetsmiljöverket ska sådana smittorisker som uppkommer vid stänk- eller droppsmitta i första hand byggas bort och i andra hand ska den skärmas eller ventileras bort. Först i ett sista skede  ska personlig skyddsutrustning vara aktuell.

Arbetsmiljöverket förelägger nu Kronfågel att utreda hur arbetstagarna kunnat smittas av campylobacter samt utreda risken för att det interna ledningsnätet för dricksvatten har blivit eller riskerar att bli kontaminerat. Om inte den utredningen är klar till den 30 april får Kronfågel betala 5000 000 kronor i vite.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062