23948sdkhjf

Löfbergs på väg mot monomaterial

Kaffetillverkaren Löfbergs är på god väg att lösa en av företagets stora utmaningar för att göra sina förpackningar 100 % cirkulära till 2030.

Ett led i att lyckas med detta är att bara använda förpackningar gjorda av förnybart eller återvunnet material. I ett av de senare projekten visar pilotförsök snudd på revolutionerande resultat. Löfbergs tror sig ha fått fram världens första högbarriärmaterial bestående enbart av mjuk polyeten.

Det rör sig om en prototyp och mycket arbete återstår innan förpackningen kan tänkas nå butikshyllorna. Dagens kaffepaket består av flexibla flerskiktslaminat som inte lämpar sig för återvinning, men att ersätta dessa med monomaterial är ingen lätt uppgift. Dels ska de nya materialen gå att köra i befintliga höghastighetslinjer, dels ska barriäregenskaperna vara så bra att kaffets hållbarhet inte påverkas.

Nästa steg i utvecklingsarbetet är att använda PE från förnybara råvaror.

– Vi ser redan potential att använda en viss del sådant material i de återvinningsbara förpackningarna och har redan tagit sådana steg i flera av våra andra förpackningar, säger Madelene Breiling, supply chain development manager vid Löfbergs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094