23948sdkhjf

Fågelinfluensa leder till brist på svenska ägg

Omfattande spridning av den dödliga fågelinfluensan påverkar snart butikerna.

Det har varit ett tufft år för de svenska äggproducenterna då mer än 2 miljoner fjäderfän fått avlivas sedan i höstas då de smittats av fågelinfluensa. Vilket fått omfattande konsekvenser i flera led som snart kommer att märkas högre upp kedjan.

– Redan när 1,5 miljoner fick avlivas tog exporten slut och fokus ändrades för livsmedelsindustrierna som har styrt om lite grann. Men nu har det också blivit en bristsituation för livsmedelshyllorna där man så länge som möjligt försökt hålla nivån av svenska ägg uppe, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg till Food Supply.

Någon generell äggbrist kommer det inte bli tal om då import från grannländerna täcker upp men just de populära svenska äggen kommer på håll att lysa med sin frånvaro en tid framöver.

– Vi kanske är i den värsta perioden just nu. Men återhämtningen kommer att ta tid men någon gång under hösten kommer vi att börja återgå till det normala men det kanske tar ända fram årsskiftet innan man når full produktion igen. Problemet är att utöver värphönsen så har influensan även drabbat tusentals unghöns som skulle tagit över vilket skapar ett glapp, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Fågelinfluensan har framförallt drabbat södra Sverige men då leveranser sker över hela landet så går det inte att peka ut någon enskild region som skulle kunna få extra svårigheter med tillgången av svenska ägg. Även priserna kan komma att påverkas då tillgången sinar. Men värst drabbade är i slutändan producenterna.

– De drabbade producenterna har det tufft, de får ersättning från staten till viss del men inte fullt ut. Sen finns det de som indirekt drabbas, de som skulle beställa unghöns men som nu inte får tag på några. Det blir ekonomiskt mycket kännbart att stå med tomma lador.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125