23948sdkhjf

Provköken klarade provet under corona

Som en våt filt lade sig coronapandemin över världen och flertal näringar och verksamheter upphörde som i ett trollslag. Tydligast drabbades horeca-branschen samtidigt som dagligvaruhandeln haft glada dagar. Men hur har provköken påverkats?

– Vi har inte stängt ner men de har gått i lite olika faser, då hade vi kanske vi tre till fyra workshops med kunder under en vecka så trappade vi ner till inga alls under mars och april och är nu tillbaka på kanske ett i veckan, fast med fyra personer istället för tidigare tjugo, säger Lotta Bäckman som är ansvarig för provköket inom foodservice på Arla.

På Ica har det så kallade Maxiköket som erbjuder provlagning i butik fått pausas Men Icaköket har fortsatt sin verksamhet under pandemin. Om än inte precis som förut.

– Vi har inte stängt ner någonting. Vissa saker har varit svårt att göra på distans men vi ser till att fota och filma när vi kan och behöver och ser till att det inte är lika många personer där när vi gör det, säger Leif Grönlund teamchef  på Icaköket.

Både Leif Grönlund och Lotta Bäckman tycker att pandemin, trots de problem den orsakat, varit ett tillfälle för eftertanke och förbättring.

– Något som är positivt med att jobba hemifrån är att vi har blivit mer effektiva med receptskrivningen. När man kan sitta och jobba ostört så blir det färre korrvändor och mer effektivt. Framöver ska vi ska nog ta en dag och bara skriva recept, säger Leif Grönlund.

– Vi märker hur kunderna är mer positiva nu och vi hoppas kunna träffa dom snart igen. Men samtidigt så jobbar vi internt både smartare och mer digitalt nu. Man har fått skifta fokus lite och bygga upp databaser och strukturer som när det förhoppningsvis blir mer normalt i september vi kommer få användning av, säger Lotta Bäckman.

Leif Grönlund håller med:

– Vi är ju praktiska människor som jobbar med händerna men vi har märkt hur enkelt det varit att jobba även på distans. Jag kommer nog aldrig att boka ett möte som inte är digitalt framöver, säger han.

Pandemin har även gett nya möjligheter för andra att ta tillvara på.

– Vi är ju partner med tävlingen årets kock och då vi har lokaler som inte används lika mycket kan vårt kök användas av två kockar från tävlingen som kan komma hit och använda våra lokaler och jobba med sitt, säger Lotta Bäckman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125