23948sdkhjf

Finsk plast från sojaböna

Soja-melass, en restprodukt från sojaproduktion ska bli högvärdig bioplast för produktion av exempelvis värmeisolering i byggkonstruktioner. 

Finnfoam, Brightplus, Nordic Soya och det tekniska forskningscentret VTT i Finland har med gemensamma krafter utvecklat en komposterbar bioplast från sojamelass. 

Kvartetten ser stora möjligheter med sojamelass som framtidens råvara som hållbart alternativ till socker- och majsbaserad polymjölksyra.  

-Processen som utvecklats i samarbetsprojektet är det första i världen där en ekologisk mjölksyrapolymer producerats från sidoströmmarna av sojaproduktion, säger Henri Nieminen, vd för Finnfoam.  

Teamet har använt sig av syntetisk biologi, kemi och materialteknologi för att omvandla den industriella restprodukten till en högvärdig produkt med hjälp av mikrober. 

Råvaran som används i processen kommer från Nordic Soyas anläggning i Uusikaupunki, vilket är den största förädlingsanläggningen för sojaproteinkoncentrat inom EU. Den sojamelass som finns kvar efter denna process har tidigare kasserats och eldats ipp, eftersom den är olämplig för mat. 

Finnfoam avser att använda den nya bioplasten för produktion av värmeisolering för byggnader. Företagets vd Henri Nieminen anser att Finland har en enorm potential att bli en pionjär på området, men han är medveten om att det krävs resurser för att testa skalbarheten i produktionsprocessen.  

Materialföretaget Brightplus, som koordinerat projektet vill därför tillsammans med sina partners ta projektet till nästa nivå vilket innebär testning i en pilotanläggning. 

Jarkko Leivo, teknisk chef vid VTT säger att biomaterialets egenskaper, beroende på tillämpning kan ändras sett till dess transparens och värmeformbarhet, kemiska beständighet och återanvändbarhet.  

-Vi letar nu efter banbrytande partners som är intresserade av den här fantastiska tekniken och som vi kan utveckla mer innovativa applikationer för denna biopolymer med, säger Leivo. 

För att testa nya biomaterialinnovationer kommer företagen att bygga en pilotanläggning vid Nordic Soyas anläggning i Uusikaupunki. Projektet kommer att pågå under 2021 och 2022.

Den nya pilotfabriken ska sedan omvandlas till en fullskalig fabrik vilken ska vara i full drift i slutet av 2023, uppger Nordic Soya.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156