23948sdkhjf

De blir först med svenskt ärtprotein

Svenska råvaror och ärtor är i ropet och Orkla blir nu först med att använda sig av helsvenskt ärtprotein i sin produktion. 

Första produkten med det svenska ärtproteinet blir en vegansk pirog från Anamma som lanseras senare i år och målsättningen är att alla av Orklas ärtproteinprodukter till början av 2022 ska tillagas  med svenskt ärtprotein.

– Vi vet att det här är väldigt efterlängtat från konsumenterna och vi är väldigt glada att vi kan erbjuda en växtbaserad proteinprodukt som inte bara är tillagad i Sverige, utan också där råvaran är odlad i Sverige, säger Maria Tilly, Marknadsdirektör Orkla Foods Sverige i en kommentar.

Framställningen av texturerat ärtprotein är komplicerad och idag finns ingen sådan anläggning i Sverige vilket också varit ett hinder för att helt använda svensk råvara. Nu kommer den svenskodlade ärtan att förädlas i Norge och Danmark för att sedan leveras till Orklas anläggningar i Eslöv och Vansbro för vidare förädling.

– Sverige har goda förutsättningar för en egen framgångsrik produktion av växtprotein, och vi skulle självklart välkomna ett helsvenskt alternativ, säger Maria Tilly.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156