23948sdkhjf

Klimatmärkt knäckebröd från Leksands

Leksands Knäckebröd introducerar klimatmärkning på sina förpackningar.

Leksands Knäckebröd tar ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att klimatmärka alla sina knäckebrödsförpackningar. Knäckets klimatresa följs hela vägen från fält till butik och inkluderar allt.

Tillsammans med U&We som oberoende tredjepart har Leksands Knäckebröd utfört en beräkning av klimatfotavtrycket avseende 2020 års produktion och försäljning. Genom samarbetet har Leksands Knäckebröd kunnat kartlägga hela produktionskedjan i minsta detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet ger ett ännu bättre resultat.

– Hållbarhet ligger i vårt DNA och har alltid varit en självklar del av vår verksamhet. Att vi dessutom är ett familjeföretag gör att framtiden ligger mig extra varmt om hjärtat. Leksands Knäckebröd ska leva i många generationer till, då är det minsta vi kan göra att bana väg för ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet och klimat. Vi har gjort den här beräkningen för att vi ska kunna göra framtida förbättringar där det ger mest resultat, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

Under 2020 hade knäckebrödet ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke innebär det ett så lågt avtryck som 0,11 CO2e per paket. Märkningen kommer att synas i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket från och med augusti 2021.

 –      Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria och nu är vi stolta över att på bästa plats kunna redovisa våra knäckens klimatavtryck, direkt på paketen, fortsätter Annika.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125