23948sdkhjf

De blir först med klimatcertifierade ägg

Lantägg får Svenskt sigill.

Dava foods varumärke Lantägg blir de första äggen på marknaden som klimatcertiferas med miljömärkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Efter flera års arbete där åtgärder sats in i hela kedjan från foderproduktion till leverans har Dava foods lyckats halvera sitt klimatavtryck med 50 procent. Konventionella ägg har vanligtvis en klimatpåverka på 1,2 kilo koldioxid per kilo ägg enligt en uträckning gjord av forskningsinstitutet Rise. Framförallt är det fodret som står för närmare 75 procent av utsläppen och Dava foods har här lyckats minska sitt avtryck genom att byta ut sojan i fodret mot majsgluten och potatisprotein.

– Den största utmaningen med klimatägget var att få foderproducenterna att ställa om till klimatcertifierad tillverkning och jag är glad att vi kunde inspirera många av dem att se fördelen och möta våra önskemål. Vi har fått fina reaktioner från branschen, både i Sverige och ute i Europa. Klimatmärkta ägg är framtiden, säger Eive Andersson, vd på Dava Foods Sverige i en kommentar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094