23948sdkhjf

Orkla investerar 70 miljoner i ny produktionslina – satsar på vego

Livsmedelsjätten Orkla bygger en ny produktionslina på veganfabriken i Eslöv. "Proteinskiftet är en av de viktigaste strategiska satsningarna framåt", säger Orkla Foods Sveriges nya försäljningsdirektör Henrik Eriksson.

Växtbaserade produkter står i dagsläget för omkring tio procent av Orklas livsmedelsförsäljning och ökningen det senaste året är så hög som tolv procent.

Vi har satt den delen av vår verksamhet som den absolut viktigaste strategiska satsningen framåt. Vi ska bli en av Europas ledande bolag inom alternativa proteiner, konstaterar den nya försäljningsdirektören Henrik Eriksson som tidigare varit tillförordnad men tillträdde rollen permanent den 1 augusti.

Med den kraftiga ökningen i åtanke väljer Orkla att investera cirka 70 miljoner kronor i sin veganfabrik i skånska Eslöv. Satsningen beräknas öka kapaciteten för varumärkena Anamma, Frankful och Naturkli med 50 procent.

Vi bygger om fabriken och sätter skiljeväggar vilket gör att vi kan producera på två produktionslinjer, berättar Henrik Eriksson.

Satsningen innebär i dagsläget inte några nyanställningar utan kan skötas genom interna förändringar bland fabrikens omkring 450 medarbetare. Helgskiften minskar och anläggningen kommer istället att köra treskift på vardagar.

Men på sikt kan den växtbaserade produktionen att fortsätta öka. Inte minst det veganska varumärket Anamma är en rejäl framgångssaga.

Sedan förvärvet 2015 har det vuxit med 600 procent. Det finns en önskan att äta mer hälsosam och klimatsmart mat och det blir tydligare i allt fler målgrupper, inte minst de yngre, konstaterar Henrik Eriksson.

Ambitionen är att skapa växtbaserade produkter som inte kompromissar med smak och konsistens – och där har utbudet på marknaden blivit avsevärt bättre, anser han.

– Det har gjort det betydligt enklare för flexitarianser som vill äta mer växtbaserat. Där ser vi de kommande 10-15 årens stora konsumtionsförändring, att många kanske går från att äta kött 4-5 gånger i veckan till att äta växtbaserat och kanske riktigt bra kött en gång i veckan.

Blir det ytterligare investeringar framöver?

– Ja, vi börjar närma oss taket och har nästan fått kvotera volym mellan olika länder. Någonstans 2023 tar kapaciteten slut så det gäller att sätta igång dessa projekt så att vi ser till att vi klarar av att leverera. Det kommer att bli ytterligare investeringar framöver.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093