23948sdkhjf

Därför skjuter livsmedelspriserna i höjden: "Flaskhalseffekt"

Konsumenterna kommer att se effekterna om några månader.

Det råder turbulens just nu för de globala värdekedjorna där priset på transporter och råvaror ökat markant. Även livsmedelsmarknaden drabbas av prisförändringarna och bland annat priset på tunga varor som matolja och spannmål ligger på de högsta nivåerna som uppmätts de senaste tio åren.

Anledningarna till de ökade priserna är många.

 Du har dels förklaringar kopplade till logistikproblem, dels väderproblem kopplat till skördarna samt att när samhällen öppnas upp och ekonomin tar fart så ökar den globala efterfrågan på nötkött vilket i sin tur driver på kostnaderna på spannmål. Ovanpå det har du även transportkostnaderna och elpriser som skjutit iväg, det är inte mycket som talar för en prisnedgång för livsmedelsbranschen just nu, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen till Food Supply.

Exakt vilken faktor som spelar störst roll när priserna skjuter i höjden går dock inte att säga.

Du kommer inte att hitta någon som kan peka ut vad exakt det beror på, vi har en nu nästan synkroniserad flaskhalseffekt som gör att utbudet inte följer efterfrågan. De flesta ekonomer tror att det är tillfälliga effekter som kommer klinga av och då inte minst transporteffekterna. Men frågan är om inte löntagarna kommer att kräva mer i kuvertet när lönerna minskar som en effekt av hög inflation och då får vi en lite annan situation, särskilt om styrräntorna höjs, säger Carl Eckerdal.

Just nu ligger de svenska livsmedelspriserna på fortsatt låg nivå i handeln enligt senaste konsumentprisindex från SCB. Men det är då främst frukt och grönt som dragit ner den totala prisbilden samtidigt som de förädlade varorna stigit på årsbasis. Det här innebär att konsumenterna inte kommer att se förändringarna i pris som sker på marknaden just nu utan först om flera månader.

Vid bensinpumparna ser man höjningarna direkt men livsmedelspriserna har mycket mer eftersläpning vilket gör att det blir lite mer problematiskt när priserna väl ska höjas. Alla kopplar inte att det beror på något som hände för ett halvår sedan, säger Carl Eckerdal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141