23948sdkhjf

Axfood och Martin & Servera i Sveriges största solparkssatsning

Färdigbyggd 2023 ska Axfoods anläggning täcka cirka 15 procent av kedjans elförbrukning.

I ett samarbete med Alight gör Axfoods ägare, Axel Johnson-koncernen, en enorm investering i Sveriges största solparker som ska generera en sammanlagd årlig produktion på mer än 90 gigawattimmar.

Det rör sig om tre solparker i energiområdena 3 och 4 som tillsammans beräknas mer än fördubbla Sveriges totala solparksbestånd.

Axfood har tecknat ett avtal om konstruktionen av en solpark med en årlig normalproduktion på omkring 40 GWh, medan Axel Johnson, tillsammans med koncernbolagen Axel Johnson International, Dustin, Kicks, Martin & Servera, STC och Åhléns ingått ett avtal om en park med en årlig produktion på dryga 30 GWh.

En av de tre solparkerna håller på att byggas i Skurup för Martin & Serveras räkning. Drygt hälften av anläggningens 35 000 solpaneler har installerats.

– Men det är den enda platsen som är offentlig just nu, säger Axfoods presschef Magnus Törnblom till Fri Köpenskap.

Den största solparken skapas genom ett samarbete mellan dagligvarukedjan Axfood och Alight. När anläggningen tas i bruk 2023 beräknas den täcka 15 procent av Axfoods totala elkonsumtion.

Med Sveriges största solcellspark tar vi nästa stora kliv i satsningen på förnybar energi. Förutom att vår egen verksamhet blir grönare, bidrar vi till en markant ökning av tillgång på solenergi i landet, säger Axfoods vd och koncernchef Kas Balkow.

Solcellsanläggningen kommer att omfatta cirka 60 000 solpaneler vilket kan jämföras med förbrukningen i omkring 8 000 normalstora villor.

Affären sköts genom ett PPA-avtal som innebär att Alight äger, bygger, installerar och sköter driften medan Axfood åtar sig att köpa all den el som produceras under minst tio år.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SCB: Pristrycket lättar något i producentled
Svegro tar över verksamhet som charmade Draknästet-investerarna
Sweden Foodtech och Reitan Convenience blir partners
Två fabriker blir en när anrik chokladproducent tänker nytt
Lägre laxskatt ger norska bolag skjuts på börsen
Livsmedelsbegreppet forskarna vill slopa – ”riskerar att förvirra och skapa oro”
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08