23948sdkhjf

De vann Livsmedelspriset 2021

Gårdsfisk tog revansch under Livsmedelsdagarna.

Livsmedelspriset som delats ut av nätverket Livsmedel i fokus sedan 1964 gick i år till Gårdsfisk. Gårdsfisk som även var med och tävlade om priset 2019 gick i år inte tomhänta hem från banketten som anordnades i Tylösand.

– Vi var väl hyfsat glada när vi missade priset 2019 så det känns bra att vi fick chansen att vinna i år istället, sa Johan Ljungquist, vd för Gårdsfisk på scenen när priset delades ut.

Förra gången Gårdsfik tävlade om priset förlorade de mot Lantmännen men i år fick istället sju andra nominerade stå tillbaka för det hållbara fiskföretaget.

Just hållbarhet var också ett huvudtema för Livsmedelsdagarna som i år kunde hållas fysiskt till skillnad från året innan.

Motiveringen till priset lyder:

”Gårdsfisk vinner Livsmedelspriset 2021 för sin innovativa satsning som visar att det går att leverera fisk som är hållbart odlad på land. Genom att förflytta odlandet av fisk från vatten till land undviker de överfiske och övergödning, samtidigt som de tar vara på fiskgödseln och återanvänder den på jordbruksmarker. Gårdsfisk har skapat ett helt system och en modell för hur storskalig fiskodling kan fungera tillsammans med de förutsättningar som finns i lantbruket. Med ett stort kunnande och engagemang har de skapat en helt ny bransch. Företaget vill förändra hur vi ser på fiskodling i grunden och deras vision är att producera världens mest hållbara fisk – och de är på god väg att lyckas”. 

Övriga nominerade var:

  • Brödinstitutet
  • Bärta
  • Oddbird international/ Moa Gürbüzer
  • Orkla Food Solutions
  • Polarbröd/ Karin Bodin
  • Veg of Lund med varumärket Dug
  • Vild Vänerfisk

Under dagen delades även för första gången ett helt nytt pris ut, startup-priset Årets Impact Maker som anordnas av Vinnova och Livsmedel i fokus. Vinnarna var det innovativa växtbaserade fettföretaget Melt & Marble som förutom äran även vann 100 000 kronor för att användas till vidareutveckling och innovation.

Juryns motivering lyder:

”Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet”.

Melt & Marble vann priset i strid med två andra finalister: NitroCapt som utvecklar ny teknik för hållbar gödsel och Nära och Naturlig som utvecklar hållbara fiskodlingar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.829