23948sdkhjf

Agtiras vd bytte från butiker till kretsloppsodlingar

Mattias Gemborg valde livsmedelsbranschen efter gymnasiet. Han har drivit två butiker och är redan vid 32 års ålder nu vd för Agtira.

Mattias Gemborg, vd på Agtira (fore detta Peckas Naturodlingar), har redan hunnit med mycket i karriären. Han började jobba i butik tidigt, har drivit två Icabutiker, beslöt att plugga tekniskt basår vid 27 års ålder före programmet industriell ekonomi på Chalmers, för att bli vd vid 31 års ålder. 

Hur känns det att vara i foodtechbranschen?
– Det är otroligt inspirerande. Man har ögonen på sig och framtiden för sig. Vi är i början av livsmedelsutvecklingen för nästa steg i livsmedelsförsörjningen, säger Mattias Gemborg.

Teknik har alltid faschinerat Mattias Gemborg och på Agtiras utvecklingscenter i Härnösand är allt inriktat på teknik i kretsloppsodling. Nyligen blev de första affärerna klara för akvaponi kopplat till butik. Två byggen drar igång för att förse Sundsvallsborna och östersundarna färska grönsaker året runt. 

– Det är det roligaste jag varit med om i yrkeslivet. Branschen tror på detta nu, vilket affärerna i Östersund och Sundsvall är kvitton på. Det är stor skillnad jämfört med för tio år sedan. Nu vågar man investera.

Butikerna i Sundsvall och Östersund är först ut. 

– De är modiga och vågar ta steget. Odlingssystem i butik är ju helt nytt och det är sällan friktionsfritt i början, även om vi har lång erfarenhet av dessa system i vår miljö.

– I Östersund ska vi odla lax och grönsaker. Agtira är med de första fyra åren, sedan stöttar vi med kompetens och vår mjukvara. I Sundsvall blir det den mindre varianten inne i butiken där man koncentrerar sig på grönsakerna. Där förser vi odlingen med gödsel.
Mattias Gemborg ser sig som visionär med ett stort matintresse. Hans utbildning var också inriktning mot biologi.

MATTIAS GEMBORG
Aktuell: Tar Agtira till butik i Sundsvall och Östersund.
Familj: Sambo.
Fritidsintressen: Matlagning, resor. 
Ålder: 32 år.
Favoriträtt: Rödtunga med sojasmör.
Favoritprodukt: Smör.
Roligaste sysslan i jobbet: Interagera med kollegor och människor runt om. 
Bästa exponeringsknepet: Varför inte en inomhusodling vid entrén? Första intrycket är viktigt.
Vill bjuda på middag: Anders Borg.
Bästa tid på året i butik: Vintern. Då våra system fortfarande kan leverera svenskt. 
Bakgrund: Icahandlare i Almedal vid Liseberg och Älvängen norr om Göteborg. Delägare i verksamheter i Åre. 
Utbildning: Industriell ekonomi Chalmers tekniska högskola i Göteborg, Ledarskap, bland annat på Icaskolan.
Bästa beslut: Att satsa på en karriär inom livsmedel. Spännande med mat. Det var ett aktivt val. 

Ni vill rekrytera AI-experter. Hur lätt är det?
– Det är jättesvårt. Vi har två i dagsläget. AI är en stor del av verksamheten och framtiden. Tidigare har branschen jobbat efter gamla sanningar, som, när en planta ska ha ljus och vatten. Nu vet vi att plantor är individuella och en AI kan snappa upp små förändringar. Det kan hjälpa till att spara både energi och andra insatsvaror i odlingen samt ge bättre skörd. Här i norr är det också särskilda förutsättningar klimatmässigt.

Har din handlarbakgrund någon betydelse för etableringarna?
– Det som är positivt är att jag har förståelse för handeln. För handlarna är alltid driften och priset på produkterna viktigast. I Östersund kommer anläggningen att behöva två heltidstjänster och i den mindre anläggningen i Sundsvall klaras driften på mindre än en halvtid. Det viktiga är att man har intresse för odlingen.

Det är stort fokus på foodtech i Härnösand där Agtira ligger. Man har haft många besökare på anläggningen, både från allmänheten och kommunen.
– Det är kul. Man känner verkligen att hållbarhet är en fråga som börjat väcka engagemang både hos konsumenter och beslutsfattare.   

Mattias Gemborg började jobba i butik redan som 15-åring. Efter gymnasiet åkte han upp till Åre för att åka skidor. Slumpen förde in honom på livsmedelsspåret.
– Jag jobbade i den fina Ica-butiken i Åre och valde då att satsa på butik och livsmedel. Gick Ica-skolan och drev butiker i Göteborg. Efter åtta, nio roliga år ville jag vidare. Jag kände att jag ville komplettera med en akademisk bakgrund och hade en tanke på att kanske arbeta utomlands i framtiden. Det var en stor fördel att komma från verkligheten till programmet industriell ekonomi på Chalmers. Man hade kritiskt tänkande och gott om förkunskaper inom ekonomi. Nu kan jag plocka russinen ur kakan.

Varför just Agtira? 
– Det var av intresse för bolaget, som jag följt, tillsammans med hållbarhetstänket. Tur att det sammanföll med min examen, säger Mattias Gemborg.
Framåt tror han starkt på kretsloppsproduktionen. 
– Jag ser positivt på framtiden och tror kanske att pandemin har gjort folk mer medvetna om vikten av Sveriges självförsörjningsgrad. Livsmedelsproduktionen måste förändras. Där finns enorma möjligheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063