23948sdkhjf

Efter listeriafyndet – gårdsmejeriet lägger ned

Lillängens gårdsmejeri där Livsmedelsverket funnit förekomst av listeriabakterier har beslutat att lägga ner verksamheten, det var P4 Värmland först med att rapportera.

Mejeriet som varit verksamt i 25 års tid fick samtliga av sina ostar återkallade och är idag både förbjudna att tillverka och sälja ost och därför har beslutet tagits om att inte fortsätta med verksamheten.

– Det finns inte några möjligheter att driva det vidare. Det är inte så mycket att göra. Vi är heller inte så unga. Förr eller senare skulle vi ha kommit till den här punkten, men det var inte så här vi hade tänkt oss, säger Kajsa Fryklund Andersson som driver Lillängens gårdsmejeri med Stig Andersson till Nya Wermlands Tidningen.

Samtliga av de kvarvarande produkterna ska nu förstöras samtidigt som gårdens ägare tänker behålla sina kor och göra sig av med sina getter, förhoppningsvis genom försäljning.

– Det är för dyrt att avliva. Så vi försöker sälja dem. Men det vet vi inte än om det är möjligt. Det är inte så roligt att behöva avliva. Det är ganska så familjära djur, säger Kajsa Fryklund till NWT.

Två personer har avlidit i Mellansverige av listeria och en person som blev sjuk har återhämtat sig. Det var fynd av just getost hos en av de drabbade som ledde Livsmedelsverket till Lillängens gårdsmejeri.

Just nu utreds det om bakterierna i osten är av samma stam som påvisats hos de drabbade personerna.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094