23948sdkhjf

Brödforskare vann Utstickarpriset

Polarbröd delar ut pris för tionde gången.

The Breadlab vid Wahsington State University blev årets vinnare av Utstickarpriset som för tionde året i rad delas ut av Polarbröd.

– Det är en fantastisk känsla för oss att bli utsedda till årets utstickare. På Breadlab samarbetar vi med alla aktörer i spannmålsekonomin, från bönder och mjölnare till bagare och konsumenter, inklusive det äldsta mjölföretaget i USA, King Arthur Baking Company, säger Steve Jones professor vid institutionen för Crop and Soil Sciences på Washington State University i en kommentar.

The Breadlab är en del av Washington State University där forskare skapar och odlar olika vete-, korn- och rågvarianter som är bättre för jorden och jordbruket och som dessutom är hälsosammare för människan. Kunskapen delas brett genom nära samarbeten med bagare, jordbrukare och i princip alla som vill skapa hälsosammare mat genom fullkorn.

Priset stod mellan tre finalister och förutom The Breadlab var även Ullförmedlingen som jobbar för att bättre ta vara på den svenska ullen och minska svinnet samt Stockholm Resilience Center som forskar på hur människa och miljö kan leva långsiktigt tillsammans på ett hållbart sätt nominerade.

Juryn som beslutade om vinnaren bestod av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Maja Frankel, generalsekreterare för Friends samt Karin Bodin.

Så löd juryns motivering:

Vinnaren av årets Utstickarpris är en utstickare i ordets fulla bemärkelse. Genom att vända på perspektiven och hitta nya synergier har vinnaren byggt en unik plattform för nytänkande och samskapande med en tydlig vision för ögonen. Tillsammans med bagare, kockar, forskare och jordbrukare experimenterar de för att odla säd som är bättre för vår jord, bidrar till biologisk mångfald och är mer hälsosam att äta. Kunskapen delas brett och bidrar till att inspirera med smak, näring och läckert bröd. Vinnaren är The Bread Lab, Washington State University.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094