23948sdkhjf

Lantmännen: Lägre skörd leder till högre priser

När Lantmännen summerar årets skörd konstaterar de att det kraftigt varierande vädret haft en mycket negativ påverkan på årets odlingssäsong.

Den totala skörden beräknas landa på knappa 5 miljoner vilket är lägre än prognosticerat.

– Skörden 2021 är storleksmässigt lägre än femårssnittet, det extrema torkåret 2018 undantaget. Läget är ansträngt sett till det kommande årets behov av spannmål i Sverige, vilket får konsekvenser för både den svenska livsmedelssektorn och för våra exportmöjligheter, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson i en kommentar.

Liknande utfall rapporteras även från andra länder och de svaga skördarna i kombination med andra faktorer kommer att leda till ökade konsumentpriser.

 – Utöver att vi hade en svagare skörd än väntat, ser vi prisökningar genom hela värdekedjan till följd av omvärldsfaktorer som försvårad logistik samt energi- och komponentbrist. Dessa omfattande förändringar kommer innebära att prishöjningar mot kund och konsument behöver bli verklighet under den närmaste tiden. Våra medlemmar pressas hårt av de branta prisuppgångarna på insatsvarorna, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109