23948sdkhjf

Nu ska Axfoundation förbättra fullkorn

Ska förbättra på mineralkvaliteten med stöd från Vinnova.

Axfoundation som tidigare varit med och utvecklad bland annat braxfärs och en cirkulär regnbågslax tar nu siktet på fullkornsprodukter.

Tillsammans med Matlust Utvecklingsnod, Södertälje kommun och Hidden in grains ska Axfoundation med medel beviljade av Vinnova starta projektet ”Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler” som ska pågå under två års tid.

Syftet med projektet är att utveckla ekologiska fullkornsprodukter som genomgått en hydrotermisk behandling för att optimera tillgängligheten av mineraler. Produkterna ska sedan testas av konsumenter och i sista stadiet ska det planeras för en storskalig framställning av behandlad råvara.

 Mineralbrist, i synnerhet järn och zink, är problem som kan uppstå med en mer vegetarisk och vegansk livsstil. Efter att fokus länge legat på proteinerna i växtbaserade livsmedel är det viktigt att vi nu lägger resurser på att utveckla hållbar vardagsmat som tillgängliggör mineralerna, säger Kerstin Fredlund, läkare och grundare av Hidden in grains i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.352