23948sdkhjf

Plastätande insekt vann svenskt innovationspris

Norbite prisades tillsammans med 19 andra idéer och tog hem utmärkelsen som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021 i Venture Cup. Norbites innovation baseras på en särskild insekt som kan bryta ned plast till råvaror för livsmedel och foder.

Venture Cup är tävlingen för unga entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Innovationstävlingen grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Idag stöds Venture Cup av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn.

En av årets 20 vinnare i Venture Cup är Norbite vars innovation är baserad på en kombination av en specifik insekt, Galleria mellonella, och en skalbar teknologi som gör att denna insekt kan bryta ned mer än 80 procent av den vanligaste plasten som används i samhället.

I slutet av omvandlingsprocessen är plasten borta och istället ersatt med högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som livsmedel, till foder och i ekologiskt jordbruk

Norbite har grundats av Nathalie Berezina, tidigare vinnare i Venture Cup och Maxim Chapovalov. Nathalie har tidigare studerat Kemi och kemiteknik och har en fil.dr från University of Marseille i Frankrike. Hon kom på idén genom hennes egen fascination av naturen:

– Naturen handlar alltid om jämvikt, resterna av en art konsumeras av en annan, och en annan, så det finns ingen ackumulering av avfall och inget underskott. Som människor är vi inte alltid lika effektiva, till exempel samlar vi på oss enorma mängder plastavfall. Därför var tanken att efterlikna det naturliga tillvägagångssättet för hantering av liknande material för att återvinna hållbarhet och cirkuläritet

Nathalie som är en Venture Cup alumn, som tidigare vinnare i en av Venture Cups tävlingar, hyllar möjligheterna som det skapar för entreprenörer:

– Venture Cup är den mest prestigefyllda startup-tävlingen i Sverige, att vara bland vinnarna av IDEA 2021 ger avgörande erkännande och synlighet, vi tror att det också kommer att hjälpa oss att attrahera partners, nya lagkamrater och investerare.

Nathalie arbetade tidigare med en fransk startup där hon var starkt bidragande till att det bolaget på fem år gick från 10 miljoner euro i omsättning till 500 miljoner euro. Hon har stora framtidsplaner för Norbite.

Målet är att inom 2 år kunna kunna omvandla 5 000 ton plast per år till protein, fett och fibrer och inom 5 år omvandla 60 000 ton av plastavfall.

Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094