23948sdkhjf

Ökade kostnader drar ner Midsona

Hälsovårdsföretaget Midsona meddelar att koncernens divisioner under det fjärde kvartalet 2021 har påverkats negativt av de risker för ökade kostnader för insatsvaror samt leverantörsstörningar som bolaget såg risker för vid förra rapporttillfället.

För det fjärde kvartalet förväntas därför Midsonas försäljning preliminärt uppgå till 1.012 miljoner kronor (1.083) med ett justerat ebitda-resultat på 61 miljoner kronor (114).

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Dåliga skördar och transportproblem har lett till bristsituationer och dramatiska prisökningar för ett antal nyckelråvaror. Störst har leveransstörningarna varit till den danska produktionsenheten i Tilst, vilket haft en särskild negativ effekt då System Frugt har sin högsäsong under fjärde kvartalet med utleverans av torkad frukt och nötter inför julhelgen", skriver Midsona.

För att delvis kompensera har bolaget köpt in råvaror på spotmarknaden till höga priser. Även om det kortsiktigt påverkade resultatet negativt gjordes detta för att långsiktigt vårda Midsonas kundrelationer, är budskapet.

"Försäljningen i fjärde kvartalet inleddes svagt på grund av nämnda leveransproblemen samt negativ effekt av att ekonomierna öppnade upp då pandemin tillfälligt avtog. I december ökade försäljningen och trenden är även positiv i starten av januari", skriver Midsona vidare.

Företaget har under fjärde kvartalet aviserat prisökningar för att kompensera för ökade kostnader och generellt fått acceptans för att genomföra dessa, heter det.

"Prisökningarna kommer successivt att ge effekt under första kvartalet och nå full effekt från och med starten av det andra kvartalet 2022. Vidare åtgärdar Midsona brister i leveranskedjan för att i framtiden kunna ha en bättre leveransförmåga och en stabilare prisbild oavsett marknadsomständigheter", uppger bolaget.

Efter rekordåret 2020 blev 2021 mer utmanade för Midsona, konstaterar vd Peter Åsberg.

"Den långa trenden med kontinuerlig ebitda-tillväxt år efter år bröts därmed, tyvärr. Även om 2021 är en besvikelse är jag övertygad om att vi står starka inför framtiden. Vi genomför prisökningar, bygger en säkrare leveranskedja och konsumenttrenden för Midsonas hållbara och växtbaserade produkter fortsätter", säger han.

Den fullständiga kvartalsrapporten för fjärde kvartalet 2021 väntas offentliggöras den 4 februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078