23948sdkhjf

Högskola i stor EU-satsning för mindre matsvinn

EU/Horizon 2020 satsar 60 miljoner kronor i projektet "Från farm till gaffel", där sju utvalda lärosäten i Europa ska samarbeta för att minska matsvinnet.

Idag uppstår enbart i Europa matsvinn med 88 miljoner ton årligen till en kostnad av 143 miljarder euro. Globalt handlar det om 8 till 10 procent av alla utsläpp av växthusgaser och som en viktig del i kampen för klimatet har FN därför som mål att halvera matsvinnet till 2030.

Huvudidén med projektet "Från farm till gaffel" är att ta fram vetenskapligt grundade verktyg för att kunna fatta bättre beslut när det gäller försörjningskedjorna för matproduktion och konsumtionsmönster. Forskarnas modeller ska sedan under fyra år testas i tre städer, Bollnäs i Sverige, Graz i Österrike och Valencia i Spanien.

Ett av lärosätena som deltar är Högskolan i Gävle och det forskarna där specifikt ska undersöka är hur man kan leda en förändring, strategier för förändring, vilka motiv människor har för att förändras, samt också vilka barriärer mot förändring som finns.

- Så vi kommer att undersöka det som driver förändring och vad som blockerar förändring och hur man kan överkomma det som blockerar förändring, säger Rodrigo Lozano, professor i organisatorisk hållbahet vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

Skalan på samarbetet och kombinationen med medarbetare från tekniska discipliner, som jordbruksingenjörer, forskare från universiteten, företagsledare, förändringsledare och advokater, men också utbildningscentra som det i Hälsingland är unik, hävdar Rodrigo.

- Vi måste närma oss matsvinnet från flera discipliner och vi har också företag med så det blir ett mycket bredare samarbete och mycket mera intressant, avslutar Lozano.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Unilever utser ny vd
Konspirationsteorier kring Icas insektsrecept
När kommer fastsatta korkar på mejeriförpackningar?
Bättre än väntat för Cloetta
Hammars gör sitt första förvärv – köper bryggeri
Stora mängder grödor blir aldrig mat
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.297