23948sdkhjf

Minister manar till lugn kring livsmedelsförsörjningen – trots stora orosmoln

Regeringen höll under gårdagen en pressträff kring den svenska livsmedelsförsörjningen. "I dagsläget ser vi ingen påverkan på den svenska livsmedelskedjan men omvärldsläget kan snabbt förändras och vi följer det noggrant", säger landsbygdsminister Anna-Caren Säthersberg (S).

Regeringen höll under gårdagen en pressträff om hur kriget i Ukraina kan komma att påverka den svenska livsmedelsförsörjningen.

Landsbygdsminister Anna-Caren Säthersberg (S) uppmanar till lugn, och menar att det inte finns någon anledning till bunkring av varor.

– Jag hoppas att den uppmaningen är tydlig. Vi ser inga störningar på vår livsmedelsförsörjning, säger hon till Fri Köpenskap.

Samtidigt har Sverige en väldigt låg självförsörjning och är istället beroende av import. Vad ser du för risker och vad vill ni göra åt det?

– Vi har ett beredskapsarbete igång i totalförsvaret och det handlar om både självförsörjningsförmåga och handelskedjor. Vi har också satsat en miljard på civilförsvaret för att bygga upp Sveriges beredskap.

Dagens mer tekniska samhälle har inneburit sämre lagerhållning av varor. Vad vill ni göra åt det?

– Det är en del av de analyser som görs just nu. Det är delvis det totalförsvarspropositionen handlar om.

Kriget har däremot också skapat en hel del orosmoln när det gäller livsmedelsförsörjningen. Hur beroendet av rysk gas och olja kan påverka energi- och drivmedelspriser känner nog de flesta till vid det här laget. Men både Ryssland och Ukraina är bland världens största exportörer av spannmål.

Ryssland är också en av världens största exportörer av gödningsmedel och de har redan innan kriget begränsat exporten precis som med gasen vilket resulterat i prisökningar för jordbrukare. Den norska gödseljätten Yaras kontor i Ukraina blev i lördags dessutom träffad av en missil. Ingen i personalen skadades.

De långtgående konsekvenserna av kriget på den globala lisvsmedelsförsörjningen kommer att påverka både de fattiga och de rika delarna av världen. Det är viktigt att reducera beroendet av Ryssland”, skriver Svein Tore Holsether, vd för Yara International i en krönika.

De mest extrema beräkningarna indikerar att om inte gödningsmedel adderas till jorden så kan grödorna reduceras med 50 procent nästa skörd”, skriver han.

I Sverige har jordbruket som bekant drabbats av kraftiga prisökningar på insatsvaror men enligt Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin finns ingen akut brist på gödningsmedel i dagsläget.

Tittar vi på gödning så ser vi att det finns de volymer som behövs för 2022. På längre sikt kan det alltid bli osäkrare. Till sommaren inhandlas gödning till sommaren 2022/2023 och om priser fortsätter att stiga kan det bli ett annat läge. Vi följer den här utvecklingen väldigt noga, sa hon under pressträffen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078