23948sdkhjf

Nu lämnar även Arla, Valio och Fazer Ryssland

Stänger ner fabriker och kontor i grannlandet.

De stora livsmedelsföretagen, Paulig och Olvi, har tidigare meddelat att de väljer att lämna både Ryssland och Belarus på grund av Rysslands invasion av Ukraina. De efterföljs nu av ytterligare stora nordiska livsmedelsföretag som Arla, Valio och Fazer.

Arla har valt att avbryta sin verksamhet i Ryssland samt sin export till landet. Detta innefattar ett huvudkontor i Sankt Petersburg och ett kontor i Moskva samt ett partnerskap i en mejerianläggning i Kalach. Totalt berör beslutet att 70-tal anställda i Ryssland.

Även den finska mejerijätten Valio att stänga ner sin verksamhet i Ryssland efter att redan i förra veckan stoppat all export från Finland till Ryssland.

Valio har en fabrik för osttillverkning nära Moskva, kontrakt med olika producenter samt försäljningskontor i Sankt Petersburg och Moskva. Totalt har Valio cirka 400 anställda i Ryssland och den årliga försäljningen uppgår till cirka 85 miljoner euro årligen. Processen för att lämna Ryssland har inletts omgående.

Både Arla och Valios handel med Ryssland minskade redan när ryska embargon infördes 2014.

Fazer avslutar all verksamhet

Även Fazer har nu, efter tidigare beslut om avbruten export, valt att avsluta sin verksamhet i Ryssland. Idag har Fazer tre bagerier i Sankt Petersburg och ett i Moskva och cirka 2 300 anställda i landet med en omsättning på cirka 157 miljoner euro vilket är ungefär 13 procent av koncernens omsättning.

– Vi ser ingen annan lösning än att lämna Ryssland. Rysslands attack mot Ukraina är en aggressionshandling som har tragiska konsekvenser i hela regionen. Vi har många olika intressentgrupper och allvarliga konsekvenser att beakta och har därför inte haft möjlighet att lämna landet så snabbt som vi hade önskat. Vi har arbetat utan avbrott och framskridit så fort som möjligt med beaktande av potentiella risker och hot, säger Fazers koncernchef Christoph Vitzthum i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093