23948sdkhjf

Restvärme från bruket ger räkodling och växthus

Första spadtaget är taget för byggandet av växthus och räkodling som ska använda restvärme från BillerudKorsnäs i Frövi.

Som vi tidigare rapporterat ska det byggas ett växthus i anslutning till BillerudKorsnäs i Frövi. Nu utökas planerna även till att gälla räkodling. 

Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson och Landshövding Maria Larsson var på plats när det första spadtaget togs för den nya anläggnigen. 

– Man får nypa sig i armen att vara med om en sådan här sak i livet, att vara med och gräva första spadtaget till ett av Europas största växthus för tomat- och räkodling, sa Karl-Petter Thorwaldsson till Nerikes Allehanda.

Projektet är ett samarbete mellan BillerudKorsnäs, Local Harvest ett företag från Nederländerna som ska stå för växthusproduktionen av grönsaker, Aegir Aquaculture som är en ny svensk odlare av jätteräkor samt WA3RM som utvecklar cirkulära lösningar genom att ta till vara på fabrikers restströmma

Växthuset och räkodling kommer tillsammans att bli på cirka 20 hektar och ge en årlig produktion av grönsaker på 15 000 ton. Räkodlingen beräknas ge 4000 ton per år. Bolagen räknar med att det även kommer skapa cirka 220 nya heltidsjobb. För produktionen används 50 GWh återvunnen energi från BillerudKorsnäs. 

Den totala investeringen är drygt 750 miljoner kronor och bygget ska vara klart hösten 2023. 

– Tänk er som Teslas superfabrik i Tyskland fast tomater. Vi vill också involvera universitet och utbildning. Sedan är det en utmaning att etablera sig och få alla involverade här i Frövi. Vi är ju ett nederländskt företag men vi vill ju hitta arbetskraften lokalt här, säger Arno Verboom, projekt manager på Local Harvest. 

Billerud Korsnäs levererar redan idag spillvärme till Linde energis fjärrvärmenät och enligt Richard Morén, fabrikschef på Billerud Korsnäs, i Frövi och Rockhammar, blir det inte någon större påverkan på deras arbete.

– Det är två olika temperaturströmningar, kylvattnet till Linde energi är högre. Så det kommer vara en fjärrvärmecentral som växlar över. Det blir lite fler armaturer att se över, annars ingen större sak för oss, säger han till Nerikes Allehanda.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.127