23948sdkhjf

Cloetta stänger tre fabriker och investerar i en ny

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta utvärderar olika vägar för att möjliggöra ytterligare tillväxt inom godiskategorin och påskynda koncernens marginalexpansion genom att konsolidera sitt fabriksnätverk och investera i en nyetablerad fabriksanläggning i Nederländerna.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Satsningen skulle innebära en total engångskostnad om netto upp till 100 miljoner kronor och investeringar om totalt cirka 2,5 miljarder kronor under de kommande fyra åren. Förändringen skulle generera en årlig ökning av ebit-resultatet med 160–180 miljoner kronor med successiv effekt under 2025 och med full effekt från 2026. Den nya anläggningen förväntas vara fullt färdigställd under 2026.

Samtidigt planerar Cloetta att stänga de tre konfektyrfabrikerna i Turnhout, Belgien, och Roosendaal, Nederländerna.

Det övergripande programmet skulle vid slutförandet resultera i en total kostnad på, som nämnt ovan, upp till 100 miljoner kronor netto av försäljning av tillgångar. Engångskostnaden skulle hamna i intervallet 300–350 miljoner kronor, varav cirka 250 miljoner kronor skulle belasta rörelseresultatet under det andra kvartalet 2022 och betraktas som jämförelsestörande post.

Cloetta kommer att hålla en telefonkonferens med webbpresentation tisdagen den 10 maj klockan 08.00. Vd Henri de Sauvage-Nolting och finanschef Frans Rydén kommer att presentera förslaget. Efter presentationen kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor både via telefon och via webbpresentationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079