23948sdkhjf

Philip Morris lägger bud på Swedish Match

Under morgonen kom budet från Philip Morris på Swedish Match efter att bolagen på måndagskvällen bekräftat att samtal förs. Budet, som rekommenderas av styrelsen, ligger på 106 kronor. Det innebär en premie om 39,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs och 11,6 procent jämfört med sista avslut på tisdagen.

I skuggan av budet redovisade bolaget också siffror för det första kvartalet. Omsättningen landade på 4.892 miljoner kronor, mot väntade 4.985 miljoner. Rörelseresultatet uppgick till 2.024 miljoner, mot väntade 2.093 miljoner.

Aktien handlades upp omkring 9 procent till några kronor under budnivån och var i särklass mest handlad på Stockholmsbörsen.

I ett pressmeddelande skriver Swedish Match att villkoren för budet motsvarar bolagets långsiktiga tillväxtutsikter, med hänsyn tagen till de risker som är förknippade med förverkligandet av dessa utsikter.

Swedish Match styrelseordförande Conny Karlsson betraktar frågan om eventuellt konkurrerande bud på bolag som spekulationer. "Jag vill inte spekulera i den typen av situationer. Vi har ett bud på bordet och det är det vi har att ta ställning till. Kommer det något annat så får vi ta ställning till det", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Hur har ni resonerat kring Zyns potential i USA?

"Jag kan inte gå in i detalj på hur vi exakt sett på värderingen. Man ska komma ihåg att vi befinner oss i en situation där det just nu känns som att vi bara har en rejäl konkurrent i USA eftersom BAT (British American Tobacco) har dragit tillbaka mycket av sin support för nikotinprodukten Velo. Över tiden kommer givetvis marknaden att förändras. Tittar man på lång sikt kommer matchen att bli annorlunda mot vad den varit hittills", säger Conny Karlsson.

Men att BAT är på defensiven hamnar väl på pluskontot?

"Ja, på kort sikt. Men när vi räknat på värdena så har vi tittat på ganska lång sikt och diskonterat kassaflödet", säger Conny Karlsson.

För Swedish Match cigarrverksamhet i USA finns ett antal regulatoriska utmaningar, däribland FDA:s avsikt att förbjuda smaksatta cigarrer.

Har ni vägt in cigarrerna i er syn på värderingen?

"Det utgör en relativt liten del eftersom vi tror att vi kan hantera det på ett bra sätt. Men man ska vara medveten om att i dagens läge ligger det största värdet på bolaget i Zyn i USA så det slår inte så mycket oavsett vad. Men vi har inte lagt in någon stor del av det i vår bedömning. Vi tror att cigarrerna kommer att fortsätta att fungera", säger Conny Karlsson.

Ett eventuellt slopat snusförbud inom EU har enligt ordföranden inte vägts in i synen på bolagets framtida potential.

I måndags kväll kom uppgifter i amerikansk media om att ett bud var i faggorna och den budnivå som nämndes låg kring 100 kronor, att jämföra med det bud som nu ligger på 106 kronor. Uppgifterna ledde till kommentarer bland annat från flera analytiker som menade att budnivån var för låg.

Vad säger du till dem som inte tycker budet motsvarar Swedish Match potential?

"Jag är lite fascinerad. Då borde ju kursen varit mycket högre innan budet kom. Man brukar ju säga att det riktiga värdet på ett bolag alltid är vad det är noterat till på aktiemarknaden", säger Conny Karlsson.

Du är ju själv aktieägare. Är du nöjd med 106 kr?

"Ja".

Vet du något om hur de större ägarna i Swedish Match ställer sig till budet?

"Nej. Vi får se vad vi får för reaktioner".

Ni har inte fått någrarektioner på de uppgifter som kom redan i måndagskväll(som då gällde en något lägrebudnivå)?

"Nej, vi har inte fått några publika reaktioner från några aktieägare", säger styrelseordföranden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078