23948sdkhjf

Stort antal jordbrukare är inte lönsamma

40 procent anser att de har dålig eller mycket dålig lönsamhet.

I en ny rapport från projektet Mer mat – fler jobb, som är ett EFS-projekt där Li, LRF, och Arbetsförmedlingen ingår, framgår har lönsamheten inom det svenska jordbruket undersökts.

I projekten fick ett antal företag hjälp med att utföra en starkt rabatterad företagsanalys men de blev även tillfrågade om sin syn på bland annat sin egen lönsamhet. Av de som svarade på enkäten ansåg 61 procent att de har god eller mycket god lönsamhet samtidigt som 39 procent sa att de hade dålig eller mycket dålig lönsamhet.

Bland mjölkproducenter uppgav 70 procent att de hade bra lönsamhet och bland nötköttsproducenterna var siffran 50 procent. Av samtliga tillfrågade uppgav 30 procent att de inte tror att de kan utveckla sin huvudsakliga verksamhet på grund av för dålig lönsamhet.

– Lönsamheten varierar mycket från år till år. Om skörden inte blir tillräckligt hög och vi måste köpa foder tappar vi direkt i lönsamhet. Första kvartalet 2022 har ”ätit upp” hela årets vinst. Även små investeringar i vår bransch kräver stora kapital. Vi behöver göra ett antal miljoner i vinst för att kunna växa och expandera, säger en av deltagarna i projektet i rapporten.

Projektet Mer Mat – fler jobb startade i december 2018 och pågår fram till juni 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079