23948sdkhjf

De ska odla 10 000 ton fisk i Säffle

Axfood, Coop och Ica stödjer Re:oceans satsning miljardinvestering.

Re:ocean heter bolaget som planerar att bygga en enorm landbaserad laxodling i Säffle och som just nu är i processen att ta in hela 2,3 miljarder i ny investeringar. De backas bland annat av de tre stora dagligvarujättarna Axfood, Coop och Ica.

År 2025 ska de första fiskarna hamna i butik och 2026 är planen att anläggningen ska producera 10 000 ton årligen vilket enligt Re:ocean motsvarar nästan 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige, som stöper om mat-Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för Re:ocean i en kommentar.

Anläggningen kommer att använda sig av ett recirkulerande akvakultursystem där laxen odlas i 88 bassänger där vattnet cirkulerar, renas, och återanvänds i ett slutet kretslopp.

– Genom att äga hela processen från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk – i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö. Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav, säger Morten Malle, vd för Re:ocean.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När kommer fastsatta korkar på mejeriförpackningar?
Bättre än väntat för Cloetta
Hammars gör sitt första förvärv – köper bryggeri
Stora mängder grödor blir aldrig mat
Trots hinder, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.141