23948sdkhjf

Livsmedel blir undantagna från prisinformationslagen

 –  Efter en bra debatt blev det ett riksdagsmajoritetsbeslut på att livsmedel och blommor blir undantagna från den utökade prisinformationslagen som ska börja gälla den 1 september, säger Martin Andersson, näringspolitisk ansvarig hos Svensk Dagligvaruhandel. 

Förslaget om ett moderniserat konsumentskydd behandlades under en debatt i riksdagen nyligen. Lagförslaget i, Ett moderniserat konsumentskydd (SOU 2021:17), innehåller ett förslag till ny paragraf i prisinformationslagen som innebär att produkter som säljs till reducerade priser ska inkludera en uppgift om det tidigare lägsta priset inom de senaste 30 dagarna. 

– Nu blev det efter en bra debatt ett majoritetsbeslut (M KD, C, SD och L), på att livsmedel är undantagna från den förändrade prisinformationslagen som handeln ska omfattas av, säger Martin Andersson, näringspolitisk ansvarig hos Svensk Dagligvaruhandel som följde debatten på plats i riksdagshuset, till Fri Köpenskap.  

Från branschens perspektiv upplevde jag att flera ledamöter hade satt sig in i hur det praktiska arbetet fungerar i butiken. Efter en bra debatt blev det tydligare i vilken omfattning livsmedel skulle beröras. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt. I det ursprungliga förslaget som våra jurister tittade på framstod som att det kunde vara lätt att göra fel. I ett sådant läge blir man försiktig. Det i sin tur skulle kunna leda till ett större matsvinn än nödvändigt.  Det är viktigt att konsumenten får rätt sorts information, enligt Martin Andersson. 

Hur det rent praktiskt ska se ut i butik får Konsumentverket som ansvarig myndighet vägleda om, förmodar jag. Förutom att livsmedel skulle vara undantagna från det utökade konsumentskyddet blev det också klargjort att det är försäljningsstället/butiken som priset jämförs i. 

 – Var man gör prisjämförelsen spelar roll. Om man har flera butiker är den relevanta informationen för kunden vad priset tidigare har varit i den aktuella butiken. Det blev förtydligat att prisjämförelsen gäller per butik. 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Premiär för Waynes första kafé i Danmark
Probis vd avgår med omedelbar verkan
Nystartade uppstickaren Nuverica i internationellt samarbete
Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort
Oro för vikande efterfrågan på svenskproducerad mat
Ifrågasatt äggregel slopas – Coop jublar
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.111