23948sdkhjf

Priset på eko höjs inte lika snabbt

Skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt minskar.

De skenande livsmedelspriserna drabbar i princip alla varukategorier men även om priserna för ekologiska varor ökar så görs det inte i samma takt som för konventionella varor. Det framgår i rapporten Svenskt ekoindex för det andra kvartalet som tagits fram av Ekologiska Lantbrukarna.

Merpriset, det pris konsumenten betalar mer för en ekologisk vara i jämförelse med en konventionell, minskade för bland annat nötfärs, havregryn, vetemjöl och smör. Samtidigt ökade merpriset för kyckling och fläskfärs.

Enligt Ekologiska Lantbrukarna  är anledningarna till minskning i prisskillnaden mellan ekologiskt och konventionellt odlade produkter flera.

– Ekobönder producerar i högre utsträckning fodret till gårdens djur själva och sprutar inte med kemiska bekämpningsmedel som stör naturen och hotar grundvattnet. De är helt enkelt lite mer självförsörjande, vilket gör att de flesta påverkas mindre av höga priser på importerat foder och konstgödsel, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna i en kommentar.

Under det andra kvartalet minskade den ekologiska försäljningen i värde i Sverige med 1,5 procent och de sålda volymerna beräknades ha minskat med mellan fem och tio procent. Den ekologiska andelen i handeln prognostiseras hamna på 6,5 procent för helåret 2022 vilket är en fortsatt nedgång sedan toppnoteringen på 7,9 procent år 2016.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063