23948sdkhjf

Agronod får 50 miljoner för att bygga dataplattform

Jordbruksverket tilldelar pengar för samarbets- och utvecklingsprojekt.

I december förra året utlyste Jordbruksverket att det totalt ska satsa 120 miljoner kronor på en nationell plattform för delning av jordbruksdata. Av dessa 120 miljoner har 50 miljoner nu tilldelats bolaget Agronod som samägs av Lantmännen, Hushållningssällskapet, Växa och LRF.

– Det här är en viktig milstolpe för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion. Tillsammans med våra samarbetspartner kan vi nu börja realisera en nationell dataplattform som skapar konkret värde på gårdsnivå och för svensk livsmedelsproduktion, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod. 

Agronod har under våren arbetat med dataplattformen som går under namnet Agrosfär och i juni kunde de visa upp en konkret modell av verktyget som kan klimatberäkna på gårdsnivå.

– Tack vare starkt stöd från våra ägarbolag, kombinerat med medel från EIP-Agri, är vår utvecklingsresa redan påbörjad. Med Jordbruksverkets beslut är vi nu mer än redo att öka utvecklingstakten med den övergripande dataplattformen, säger Emilia Liljeström. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111