23948sdkhjf

Så gick det för börsdebuterande gödselbolaget

Aktien i gödselbolaget Cinis Fertilizer steg 34 procent till 39 kronor i sin fredagsdebut på handelsplattformen Nasdaq First North.

Det nyemissionserbjudande på 400 miljoner kronor som Cinis Fertilizer gjorde inför noteringen blev "kraftigt övertecknat" enligt bolaget.

Priset i erbjudandet var 29 kronor per aktie, vilket värderade bolaget till 1.643 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Inför erbjudandets lansering hade bolaget fått teckningsåtaganden på motsvarande 73 procent av erbjudandebeloppet.

"Det är med glädje vi kan konstatera att intresset har varit stort genom hela noteringsprocessen. Som noterat bolag och med stärkt finansiering ser vi tillsammans med teamet fram emot att bygga vår första produktionsanläggning och förse lantbruket med ett hållbart mineralgödsel", uppgav vd Jakob Liedberg i ett pressmeddelande.

Cinis Fertilizer grundades med ambitionen att producera hållbart mineralgödsel för att bidra till ett mer hållbart, cirkulärt och fossilfritt jordbruk. Företaget ska producera mineralgödslet kaliumsulfat genom en fossilfri produktionsprocess som använder restprodukter från massaindustrin och från produktion av elbilsbatterier.

Cinis Fertilizer har ingått avtal överstigande tio år med både Northvolt, för leverans av restprodukter från elbilsbatteritillverkning, och Van Iperen International för köp av vattenlösligt kaliumsulfat till ett värde av cirka 3,3 miljarder kronor årligen.

Bolaget planerar att driftsätta sin första produktionsanläggning i Örnsköldsvik i början av 2024, vilken planeras ha en årlig produktionskapacitet om 100.000 ton kaliumsulfat. En andra produktionsanläggning planeras att driftsättas under mitten av 2025 i nära anslutning till Northvolts anläggning i Skellefteå.

ABG Sundal Collier var så kallad Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner i samband med noteringen. Nordea och Pareto Securities, tillsammans med ABG Sundal Collier, var Joint Bookrunners.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078