23948sdkhjf

Axfoods förslag – Slopa momsen på hållbar mat 

I Axfoods hållbarhetsinriktade rapport presenteras flera nya förslag på hur livsmedelsbranschen kan bli mer hållbar.

I Axfoods rapport Mat 2030, som presenterar förslag på hur livsmedelsbranschen kan bli mer hållbar presenteras i år 114 förslag på hur matbranschen kan bli mer hållbar.  

 Vi befinner oss i en omvälvande tid med många samhällsutmaningar som kräver vår uppmärksamhet. Det gör inte att vi kan pausa hållbarhetsfrågorna, snarare behöver takten i den gröna omställningen öka. Det behövs fler, snabbare och modigare politiska beslut som underlättar den gröna omställningen till ett mer hållbart mat-Sverige för både konsumenter och näringsliv, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef i en kommentar.  

I årets rapport, som blir den sjunde i ordningen, har bolaget tillkommit med 14 nya förslag. De nya förslagen berör bland annat en sänkt eller slopad moms på hållbar mat. 

 Vi märker att konsumenterna i allt större utsträckning styr mot lågpris och kampanjer vilket missgynnar hållbarhetsmärkta varor som i regel har en något högre prissättning. Med sänkt eller slopad moms på hållbarhetsmärkt mat kan konsumenter handla hållbar mat till lägre priser. Företagen motiveras samtidigt att uppfylla kraven för hållbarhetsmärkningar för att öka varornas konkurrenskraft, kommenterar Axfoods hållbarhetsanschef Åsa Domeij i rapporten. 

Flera andra nya förslag presenteras också i rapporten, riktat mot jordbruket. Att inomhustjurar också ska omfattas av betesrätten och att jordbruket ska få ersättning för ekosystemtjänster såsom blommande kantzoner och mellangrödor är ett par av dessa.

Rapporten kan läsas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141