23948sdkhjf

Minskad lönsamhet för HK Scan när priserna skjuter i höjden

Omsättningen ökade i tredje kvartalet som en följd av prishöjningar.

Under det tredje kvartalet kunde HK Scan se sin omsättning öka med 16,6 procent till 520,8 miljarder euro (5,68 miljarder svenska kronor).

Anledningen till den ökande omsättningen är de kraftigt ökande priserna då lönsamheten samtidigt försvagades. HK Scans lönsamhet hamnade på 2,6 miljoner euro att jämföra med 7,6 miljoner för samma period förra året. Anledningen uppges vara de kraftigt ökande energi- och logistikpriserna. Dessa ökade kostnader har HK Scan fått parera med egna prishöjningar.

– Vi täckte kraftigt ökade kostnader genom att höja försäljningspriserna på alla våra hemmamarknader. Försäljningsprishöjningar har varit oundvikliga på grund av kraftiga ökningar av köttråvarupriser och produktionskostnader, skriver tf vd Juha Ruohola i kvartalsrapporten.

På den svenska och danska marknaden ökade jämförbara EBIT men i Finland ledde de ökande energipriserna till en minskning även om resultatet var fortsatt positivt. I Baltikum låg försäljningsvolymerna på en stabil nivå men även där ledde de höjda energipriserna till en försämring av resultatet och en fortsatt förlust.

Under den kommande perioden kommer HK Scans fokus att ligga på kortsiktiga lösningar för att öka lönsamheten. Koncernen kommer att se över sina kostnader och samtidigt försöka öka produktiviteten och kompensera de höjda insatspriserna med ökade försäljningspriser.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078