23948sdkhjf

Zoégas i återvinningsprojekt

Zoégas har tillsammans med kaffeleverantören Beans in Cup och producentansvarsorganisationen TMR dragit igång ett pilotprojekt som innebär att Zoégas Professionals kaffepåsar samlas in för att återvinnas till nya plastprodukter.

– Hållbar återvinning genomsyrar vår verksamhet och det innebär att arbeta utifrån ett cirkulärt flöde i stället för ett linjärt. I det här testet har vi börjat småskaligt men vår förhoppning är att kunna utvidga projektet att så småningom omfatta alla våra förpackningar, säger Sofia Anderhall, marknadschef på Zoégas Professional.

Sedan april i år har kaffeleverantören Beans in Cup samlat in uttjänta mjukplastförpackningar från Zoégas Professional som använts i kaffemaskiner hos kontorskunder. Insamlingen har skett vid varje servicetillfälle av kaffemaskinerna.

De insamlade kaffeförpackningarna har sedan hämtats upp av producentansvarsorganisationen TMR och transporterats vidare till Omni Polymers nya återvinningsanläggning i Ängelholm. Med hjälp av en ny och innovativ tillverkningsprocess kan anläggningen omvandla källsorterade plastförpackningar till högkvalitativt granulat och slutligen nya plastprodukter.

– Den nya anläggningen använder en helt ny teknik för att kunna återvinna sådana komplexa och flexibla plaster, som i dagsläget inte går till materialåtervinning. Detta avfallsmaterial har tidigare bränts upp men nu har vi upparbetat en process som gör att vi kan tillverka granulat vilket kan användas till nya plastprodukter, säger Peter Mellgren, TMR.

Satsningen på ökad cirkularitet är ytterligare ett steg i Zoégas arbete mot att reducera utsläppen i verksamheten och en viktig del av Nestlés globala mål – att nå netto noll utsläpp senast år 2050. Zoégas kafferosteri i Helsingborg drivs sedan 2017 av certifierad biogas och el från vindkraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391