23948sdkhjf

Paulig investerar i start up för alternativa aromer

Evodiabio vill göra det möjligt att njuta av god smak utan att utarma naturresurserna, inledningsvis med det naturliga humlearomet Yops.

Paulig investerar via sin riskkapitalgren Pinc i danska start up-bolaget Evodiabio. Evodiabio återuppfinner produktionen av naturliga aromer och förbereder nu lanseringen av naturliga humlearomer för användning i alkoholfri öl.

– Vågen av alternativa ingredienser har bara börjat och vi ser fram emot att se vad detta team och denna teknik kan göra. Det har så otroligt mycket potential, inte bara genom att spara på planetens resurser, utan processen i sig möjliggör också ett mycket lovande business case för kunden, säger Marika King, chef för Pinc. 

Hon menar att det är en bra match eftersom Paulig alltid är på jakt efter mer hållbara och smakrika ingredienser.

EvodiaBio återuppfinner aromatiska föreningar och eliminerar behovet av att utvinna dessa ur växter. Genom att använda en precisionsfermenteringsprocess med jäst, kan företaget producera molekyler med ett mycket koncentrerat resultat. Det innebär betydligt lägre kostnader, mindre avfall och kräver mindre förvaringsutrymme än traditionella metoder.

Det första produktsortimentet som utvecklats och produceras av Evodiabio är Yops, en mer hållbar humlearom för användning i alkoholfri öl. 

– Alla som brygger alkoholfri öl vet hur svårt det är att få rätt smak. Med Yops gör vi det möjligt att njuta av god smak utan att utarma naturresurserna. Vi riktar först in oss på bryggeribranschen, men på sikt vill vi revolutionera en lång rad branscher, såsom de för livsmedel, parfym och kosmetika. Vi erbjuder en skalbar väg framåt och löser marknadens behov av fler naturliga molekyler, säger Camilla Kloss Fenneberg, vd på Evodiabio.

Investeringsrundan på fyra miljoner euro leddes av Nordic Foodtech VC och inkluderade, förutom Pinc, det globala ingrediensföretaget Symrise, samt VC-bolagen Thia Ventures och NewTree Impact.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093