23948sdkhjf

Livsmedelsverket tillbakavisar: har inte lämnat förslag om sockerskatt

En debatt har brutit ut om skatt på socker och läsk de senaste dagarna. Anledningen är en felaktig uppfattning om att Livsmedelsverket har lämnat in förslag om skatt på läsk och sötsaker. Det har nu föranlett myndigheten att i en kommentar tillbakavisa uppgifterna om förslag på skatt.

Det som har skett är att Livsmedelsverket i december publicerade en kunskapsgenomgång om styrmedel där bland annat skatt på socker presenterades som något som skulle kunna ge effekt på folkhälsan. Men inget förslag på lagstiftning lades fram.

Genomgången kritiserades då av bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen som ansåg att uppdraget inte var att utreda ”styrmedel” så mycket som ”metoder” vilket gett slagsida åt statligt initierade styrmedel.

Uppmärksamheten kring det påstådda förslaget fick även socialminister Jakob Forssmed (KD) att i en intervju med TT uttala sig om att regeringen i dag inte har några planer på att införa någon sockerskatt.

Livsmedelsverkets uppdrag om att undersöka styrmedel för att främja folkhälsan slutredovisas våren 2024 för regeringen med en sammanfattande analys av vilka metoder som är framkomliga och effektiva.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
När kommer fastsatta korkar på mejeriförpackningar?
Bättre än väntat för Cloetta
Hammars gör sitt första förvärv – köper bryggeri
Stora mängder grödor blir aldrig mat
Trots hinder, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.157