23948sdkhjf

Svensk saltlakrits räddad från EU-förbud

En omistlig del av den svenska godiskulturen, saltlakritsen, får finnas kvar. Detta sedan flera EU-länder backat från förslaget att kraftigt sänka den tillåtna mängden salmiak i lakrits.
I våras kom ett förslag upp inom EU om att begränsa den tillåtna mängden salmiak (ammoniumklorid) i livsmedel. I saltlakrits ligger mängden salmiak på ca 70 gram/kg. De maxnivåer som diskuterades låg så lågt som 3 gram/kg. Det skulle innebära ett de facto förbud för saltlakrits.

- Alla saltlakritsälskare kan andas ut och istället brista ut i ett glädjefyllt djungelvrål, säger Marie Söderqvist, VD för Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Motivet bakom förslaget att begränsa användningen av salmiak, som finns i flera livsmedel, är studier som visar på ett samband mellan för hög konsumtion av ämnet och högt blodtryck (precis som för vanligt salt).

Fakta
Livsmedelsföretagen, tillsammans med godistillverkare och branschorganisationer i övriga Norden , har argumenterat för att saltlakrits långt ifrån är någon basvara och att konsumtionen är så pass liten att mängden salmiak man får i sig inte utgör någon hälsorisk.

- Förslaget lades fram utan kunskap om den nordiska saltlakritskulturen. Förslaget skulle drabbat saltlakritsen på ett oproportionerligt sätt och slå hårt mot flera svenska godistillverkare, säger Marie Söderqvist.

Positiv resultat
Lyckligtvis har argumentationen burit frukt. Saltlakritsen undantas från de nya salmiakbegränsningarna. I EU:s s k aromlista som publicerades i förra veckan står det att ammoniumklorid får tillföras konfektyr så mycket som behövs för att ge en angenäm salt karaktär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078