23948sdkhjf

Både plus och minus i jordbrukets ekonomi

Jordbruksverket redovisar ett blandade siffror
Jordbrukssektorns totala produktionsvärde uppskattas öka med drygt 1 procent under 2012. Det är ett resultat av ökade intäkter i växtodlingen och minskade intäkter i animalieproduktionen. Höga priser på spannmål och sjunkande avräkningspriser på mjölk är de främsta förklaringarna till den uppskattade utvecklingen.

En förhållandevis bra spannmålsskörd, trots besvärliga skördeförhållanden på sina håll, och förväntade höga spannmålspriser bidrar till att intäkterna från vegetabilieproduktionen uppskattas öka med 7 procent under 2012 jämfört med föregående år. Samtidigt bidrar främst sjunkande avräkningspriser på mjölk till att intäkterna för animalieproduktionen uppskattas minska med 5 procent.

Ökade foderkostnader och lägre ersättningar
De höga spannmålspriserna slår tillbaka på jordbrukets resultat genom ökade foderkostnader. Foderkostnaderna står för knappt en tredjedel av den totala insatsförbrukningen och förväntas öka med cirka 2,5 procent 2012. Från 2012 ingår handjursbidraget och stödet för stärkelsepotatis i gårdsstödet. Samtidigt medför kronans förstärkning i år att ersättningsnivån för gårdsstödet sjunker och totalt uppskattas ersättningarna minska med närmare 500 miljoner kronor. Sammantaget beräknas driftsöverskottets netto, som ska täcka kostnader för arrende, räntor, eget arbete och eget kapital, minska med cirka 1 procent. På plussidan återfinns dock sjunkande räntekostnader vilket gör att företagsinkomsten, som ska täcka eget arbete och kapital, uppskattas öka med omkring 1,5 procent.

Prognosens förutsättningar
Prognosen bygger på preliminära skördar för 2012 och prognoser för slakt, prisutveckling m.m. de senaste månaderna. Kostnadsberäkningarna bygger på prognoser för prisutvecklingen och uppskattade volymförändringar. Det innebär att värdena kan komma att avvika från det slutgiltiga resultatet som redovisas i oktober 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109