De flesta har väl en känsla av om priserna på mat i Sverige är höga eller inte. När vi reser utomlands så märks det i plånboken vad vi får för våra pengar. Inte minst känner handlare och konsumenter i gränsregionerna av hur de svenska matpriserna står sig i jämförelse med våra grannländer, rapporterar SCB i en rapport tillsammans med Eurostat.
Genom att jämföra resultaten av prismätningar som gjorts inom EU samt Norge och Island får vi en mer exakt bild av matpriserna i Europa. De tre skandinaviska länderna toppar ligan över de dyraste livsmedelspriserna år 2011.
Norge är dyrast med ett prisnivåindex (PNI) för livsmedel och alkoholfria drycker på 64 procent över genomsnittet för de 27 EU‑länderna. Danmark är tvåa på 36 procent över, och Sverige ligger trea på 20 procent över snittet. I diagrammet nedan ser vi hur länderna förhåller sig till varandra. Genomsnittet för de 27 EU-länderna har indextalet 100. Det innebär att för att köpa till exempel en matkasse som kostar 100 kronor i snitt i EU får en konsument i Sverige betala 120 kronor.
De lägsta priserna på livsmedel finns i Bulgarien, Rumänien och Polen. Där är prisnivån omkring 30 procent lägre än snittet för samtliga EU‑länder. Vår bulgariska matkasse kostar inte mer än 67 kronor. Även de baltiska länderna samt Tjeckien och Ungern har relativt billig mat. Nederländerna, Slovenien, Grekland och Storbritannien ligger alla väldigt nära genomsnittet för samtliga 27 EU‑länder. I diagrammet har Island och Norge markerats i grått för att visa att det är länder utanför EU, som finns med i jämförelsen. Deras värden ingår dock inte i genomsnittet för EU.