23948sdkhjf

Svenska matpriser bland de högsta i Europa

Norge har Europas högsta matpriser. Sverige ligger också högt och är det tredje dyraste matlandet i Europa, med matpriser 20 procent över EU-snittet. Frukt och grönt är dyrt i Sverige medan fiskpriserna är mer genomsnittliga. Den billigaste maten hittar vi i Bulgarien.
De flesta har väl en känsla av om priserna på mat i Sverige är höga eller inte. När vi reser utom­lands så märks det i plån­boken vad vi får för våra pengar. Inte minst känner handlare och konsumenter i gräns­regionerna av hur de svenska mat­priserna står sig i jäm­förelse med våra grann­länder, rapporterar SCB i en rapport tillsammans med Eurostat.

Genom att jämföra resultaten av prismät­ningar som gjorts inom EU samt Norge och Island får vi en mer exakt bild av mat­priserna i Europa. De tre skandi­naviska länderna toppar ligan över de dyraste livs­medels­priserna år 2011.

Dyrt i norr – billigt i öst
Norge är dyrast med ett prisnivåindex (PNI) för livsmedel och alkoholfria drycker på 64 procent över genom­snittet för de 27 EU‑länderna. Danmark är tvåa på 36 procent över, och Sverige ligger trea på 20 procent över snittet. I diagrammet nedan ser vi hur länderna förhåller sig till varandra. Genom­snittet för de 27 EU-länderna har index­talet 100. Det innebär att för att köpa till exempel en mat­kasse som kostar 100 kronor i snitt i EU får en konsument i Sverige betala 120 kronor.

De lägsta priserna på livsmedel finns i Bulgarien, Rumänien och Polen. Där är pris­nivån omkring 30 procent lägre än snittet för samtliga EU‑länder. Vår bulgariska mat­kasse kostar inte mer än 67 kronor. Även de baltiska länderna samt Tjeckien och Ungern har relativt billig mat. Neder­länderna, Slovenien, Grek­land och Stor­britannien ligger alla väldigt nära genom­snittet för samtliga 27 EU‑länder. I diagrammet har Island och Norge markerats i grått för att visa att det är länder utanför EU, som finns med i jämförelsen. Deras värden ingår dock inte i genomsnittet för EU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063