23948sdkhjf

Mögelgifter riskfaktor inom grisproduktionen

I spannmål förekommer i olika grad mögelgifter som bildats av fusariumsvampar, vilket har visat sig påverka grisar genom att hämna tillväxt, immunförsvar och fertilitet
Studier från bland andra Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att dessa gifter även förekommer i höga halter i halm. Det gör att grisar, som är särskilt känsliga, riskerar höga doser som kan påverka fertilitet, immunförsvar och tillväxt. SVA har, tillsammans med Svenska Djurhälsovården, under två år genomfört en kartläggning av halterna deoxynivalenol (DON) och zearalenon (ZON) i spannmål och halm från svenska grisgårdar. Resultaten visar att halterna mögelgifter i vissa fall ligger långt över de riktvärden som tillämpas inom EU.

Känslighet hos grisar
Grisar har visat sig vara särskilt känsliga för DON-exponering, men även för ZON, två mögelgifter som ofta förekommer tillsammans.

- Höga halter av DON leder till försämrat immunförsvar, matvägran och nedsatt tillväxt medan ZON påverkar fertiliteten. Grisars exponering för dessa mögelgifter har tidigare bedömts komma från spannmål, men nyare data från bland andra SVA visar att dessa gifter förekommer i höga halter även i halm och att grisarna påverkas negativt oavsett vilken källan till gifterna är. Det finns därför skäl att även inkludera halm när den totala exponeringen för djuren bedöms, meddelar SVA i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079