23948sdkhjf

Lantbrukarnas skuldsättning högsta någonsin

I senaste Lantbrukarbarometern för 2013 presenteras dystra siffror gällande upplåningen som ökat med 15, 2 miljarder kronor sedan föregående år, dock har upplåningstakten avtagit något
Upplåningen har ökat med 15,2 miljarder kronor sedan föregående år men upplåningstakten har avtagit. Lantbrukarnas upplevda lönsamhet har försvagats från föregående år. Tydligast var trenden i höstas när 100 procent av mjölkbönderna upplevde svag eller mycket svag lönsamhet, nu är de 71 procent. Bättre lönsamhet upplever grisköttsproducenterna, det är också de som har störst framtidstro, meddelar LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Av samtliga tillfrågade lantbrukare upplever 68 procent lönsamheten som dålig eller mycket dålig, vilket är en ökning med 10 procentenheter sedan föregående år. Grisköttsproducenterna upplever en förbättring och visar i år som ensam produktionsgren ett positivt lönsamhetsindex.

Tron på förbättrad lönsamhet ökar
35 procent av lantbrukarna tror på ganska eller mycket god lönsamhet det kommande året. Frågan ställdes även i höstens barometer och sedan dess har framtidstron ökat i animalieproduktionen, främst bland grisköttsproducenterna. Växtodlarnas framtidstro har försvagats från 49 till 38 procent. I höstas upplevde 100 procent av mjölkföretagen dålig eller mycket dålig lönsamhet, nu är det 71 procent vilket även det är exceptionellt lågt.

Belåningstakten avtar
Den sammanlagda utlåningen till lantbruket ökade under 2012 från 239 miljarder kronor med drygt 15,2 miljarder kronor eller 6 procent till 254 miljarder kronor. Vilket är lägre jämfört med 2011, men avsevärt högre än ökningstakten för företag generellt som ökade med 1,5 procent under 2012.

Nästan hälften, 48 procent, av de tillfrågade lantbrukarna har tagit lån till lantbruket under de senaste tre åren, av dessa har ungefär 50 procent investerat i maskiner, 25 procent i ekonomibyggnader och djurstallar och 25 procent i jord eller skog.

Färre investeringar
Andelen lantbrukare som gjort investeringar i byggnader och maskiner är de lägsta under den senaste tioårsperioden, 19 respektive 29 procent att jämföra med 21 respektive 35 procent. Även planerade investeringar kommande år når bottennoteringar, 11 procent planerar maskininvesteringar och 16 procent planerar byggnadsinvesteringar. Flest djurstallsinvesteringar planeras av grisköttsproducenterna.

Aktiebolagen mer optimistiska
Totalt 10 procent av lantbruksföretagen drivs i aktiebolagsform. Andelen är högst bland de yngre företagarna, 25 procent drivs av yngre än 40 år, och bland de största företagen, med mer än 200 ha eller en omsättning på mer än 5 miljoner kronor. Aktiebolagsinnehavare har större framtidstro än enskilda företagare.

Fortsatt hög trivsel
Lantbrukare är nöjda med sitt yrkesval, 95 procent trivs mycket eller ganska bra med sitt jobb. Däremot är det färre som vill rekommendera samma bana till de yngre, 58 procent, vilket är en minskning med 13 procentenheter från föregående år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109