23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

De flesta ägg vi äter i påsk värps i Sverige

Under påsken äter vi mycket ägg, sötsaker och lamm.




Låg import





Självförsörjningsgraden för ägg, alltså hur stor del av det vi konsumerar som produceras i Sverige, var 93 procent 2012. Det är lika mycket som 1994, året innan Sverige gick med i EU. Det visar att äggproduktionen i Sverige lyckats hävda sig väl i konkurrensen, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. En anledning är att importen av skalägg för konsumtion bromsats av smittskyddsskäl. Endast länder med samma salmonellafria status som Sverige har haft möjlighet att fritt exportera ägg för direktkonsumtion till Sverige. Under mitten av 1980-talet fram till början av 1990-talet var äggkonsumtionen som högst med nästan 12 kilo per person och år. Under senare år har dock äggkonsumtionen börjat stiga igen från lägstanivån 2001-2002 då den var ungefär 9,1 kilo. Idag äter vi runt 11 kilo ägg per person och år.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.11