23948sdkhjf

Containerbönder för populära – flyttar till lokal

Mjölkbönderna i Delsbo gav upp tanken på containermejeri när intresset växte
Elva mjölkproducenter från hälsingska Delsbo lämnade Arla förra året för att tjäna mer på ett gemensamt, lokalt mikromejeri. Lösningen blev ett containermejeri, vilket skulle säkra en produktion på mellan 3 500 och 4 000 liter per dag. Det visade sig inte räcka på långa vägar jämfört med intresset.

Läs också: Mjölkbönder startar mejeri i container

Delsbo-invånarnas efterfrågan på lokal mjölk gör att Delsbomejeriet flyttar in i en lokal, skriver Hela Hälsingland. Lokalen inreds nu och senast i mars nästa år ska produktionen vara igång.

Den inköpta, begagnade utrustning är från bland annat Danmark och Norrmejerier, och föreningen funderar på att införskaffa mjölkautomater till butikerna.

Mejeriet startar med fyra produkter: lätt-, mellan- och standardmjölk och grädde, med yoghurt i kikaren. All mjölk till mejeriet kommer ifrån ett upptagningsområde på max tre mil.

– Framtiden tror vi är lokalt producerade produkter, säger agronomen och styrelsemedlemmen Elisabeth Löfstrand till Hela Hälsingland.

Föreningen, som med mejeristarten ger området sitt första på 60 år, räknas ha tre anställda till en början. De 10 mjölkbönder som räknas till Delsbo-området producerar cirka 10 miljoner liter mjölk om året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058