23948sdkhjf

Uppgift: McDonald's vill sälja allt i Skandinavien

Enligt uppgifter som danska Berlingske tagit del av är en utländsk investeringsfond på väg att köpa kedjans alla restauranger i Skandinavien.
Danska tidningen Berlingske har tagit del av uppgiften att McDonald's vill sälja samtliga skandinaviska restauranger, till ett pris på 3,9 miljarder kronor. Köparen sägs vara en utländsk investeringsfond.

Själva processen ska ha pågått i ett halvår och flera danska pensionsfonder ska ha tillfrågats. Enligt McDonald's Sverige, dotterbolag till amerikanska moderbolaget, vill man inte kommentera uppgifterna, men säger till SVT att de är i en process som kan innebära en försäljning.

– Som en del av McDonald’s globala utveckling av verksamheten och den strategiska inriktningen för affärsstrukturer och ägarskap ser vi över vår ägarstruktur även i Norden, säger McDonald's Sveriges presschef Alexandra Hempel Svenonius till SVT Nyheter.

Totalt rör köpet 216 restauranger i Sverige, 86 i Danmark och 73 stycken i Norge. I Sverige har företaget 12 000 anställda och cirka 95 procent av restaurangerna drivs av franchisetagare.

Högsta ledningen i USA sägs ha som mål att hitta en köpare som blir huvudfranchisetagare. Köparen kommer i och med ett förvärv alltså stå för licensieringen till individuella franchisetagare.

Enligt presschefen för McDonald's Sverige kommer restaurangerna i Sverige, oavsett ett potentiellt framtida köp, att fortsätta drivas av lokala franchisetagare.

Den aktuella investeringsfonden sägs nu vara i samtal med banker för att få slutlig finansiering till köpet, rapporterar Berlingske.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.177