23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Politiker på besök hos RPC Superfos Ja tack till en mer nyanserad plastdebatt

| Medlemsnyhet | Företag Superfos

Tre östjylländska politiker fick en rundvandring på plastfabriken RPC Superfos Stilling för att lära sig mer om plast, miljö och hållbarhet i anknytning till regeringens nya plasthandlingsplan.

I fredags besökte två lokala folketingskandidater och den nuvarande medlemmen av Folketinget, Mette Dencker (DF), RPC Superfos i Stilling. Här fick politikerna uppleva fabrikens moderna produktion av plastförpackningar genom samtal med utvalda medarbetare från både ledningen och fabriksgolvet för att få en inblick i hur RPC Superfos arbetar med hållbar framställning av plast.

Besöket arrangerades i samarbete med Plastindustrien och i anknytning till regeringens nya handlingsplan “Plast utan svinn”, som antogs av Folketinget i början av 2019. Strategin innehåller bl.a. 27 nya initiativ varav de viktigaste är nya krav för ensidig sortering och insamling av plastavfall samt upprättandet av ett nationellt plastcenter. Det ska bidra till mer kunskap om hur plast kan bidra till den gröna omställningen i Danmark.

Politikerna vill gärna lära sig mer
De intresserade politikerna som besökte fabriken den 22 mars var Mette Hjermind Dencker, medlem av Folketinget för Dansk Folkeparti sedan 2011, Fatma Øktem, tidigare medlem av Folketinget för Venstre och Dorte Hindborg från Socialdemokratiet. Alla tre ställer upp till Folketinget i Østjyllands Storkreds.

“Som vald folketingsmedlem i lokalområdet är jag naturligtvis mycket intresserad av det lokala näringslivet. Med den nya plasthandlingsplanen och med ökat fokus på plast i miljödebatten är det här besöket en möjlighet som är upplagd för att lära sig mer inom området. Det är avgörande att vi som lagstiftare företar våra beslut på bästa möjliga grund och att våra beslut i förhållande till plast rent faktiskt bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Därför är det trevligt att få bekräftat att det finns danska verksamheter som RPC Superfos som arbetar målmedvetet med upplysning och med att använda plast på ett intelligent och miljövänligt sätt,” säger Mette Hjermind Dencker.

Lars Smidt, fabrikschef hos RPC Superfos, stod for rundvisningen i Stilling. Han tillägger:

“Vi är alltid glada när vi får besök av gäster som intresserar sig för vad vi gör och i synnerhet när det är från politiker som är med och sätter ramarna för framtidens plastanvändning.”

Mer kunskap och fakta
Fabriken i Stilling, som politikerna besökte, har 110 anställda. På ett europeiskt plan sysselsätter RPC Superfos 2 400 medarbetare som formger, utvecklar och producerar innovativa förpackningslösningar av plast till livsmedel och övrig industri. En av verksamhetens viktigaste mål är att gå i en mer hållbar riktning till produktion av plastförpackningar, exempelvis genom att öka andelen återvunnen plast i produktionen.

Av samma orsak värdesätter RPC Superfos den ökade uppmärksamheten som den nya handlingsplanen och det senaste besöket skapar om plast, eftersom kunskap och en nyanserad debatt är en del av lösningen på väg mot ett mer hållbart samhälle och en stärkt cirkulär ekonomi.

“Vi värdesätter nyanseringen av plastdebatten som den nya handlingsplanen förhoppningsvis kommer att bidra till med sina positiva åtgärder. Vi ser fram emot en mer enhetlig inriktningen i avfallssorteringen som bland annat gör det enklare för oss att handla och samtidigt hantera vårt avfall mer hållbart och cirkulärt. Dessutom står vi i hög grad bakom initiativet att etablera ett nationellt plastcenter för att få mer fakta på bordet, så att vi kan ta beslut som vi med stor säkerhet tror är de mest hållbara,” avslutar Lars Smidt.

Medlemsnyhet

Företag
Superfos

Spotorno Allé 8
2630 Taastrup
Danmark
Superfos

Sänd till en kollega

0.094