23948sdkhjf

Fastfood och kaféer ökade mest 2012

Den totala marknaden för fastfood har ökat med 3,3 procent under 2012 enligt Delfi Fastfoodguides marknadsanalys
Totalmarknaden för fastfood ökade med 3,3 procent 2012. Den kedjerelaterade verksamheten ökade nästan dubbelt så mycket eller 6,0 procent. Även kaféerna ökade kraftigt, främst de största coffee shop-kedjorna. Det framgår av Delfi Fastfoodguides årliga analys av marknaden, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Snabbmatsjätter
Ökningarna inom fastfood beror främst på de stora hamburgerkedjorna. McDonald´s ökade till exempel nära fem procent trots att inte nya restauranger etablerades. Även Max och Burger King steg kraftigt med viss hjälp dock av ett antal nyetableringar. Den halverade momsen har bidragit till att hamburgerjättarna både har kunnat anställa fler samt sänkt sina priser.

De båda största kaffekedjorna Espresso House och Waynes Coffee ökade med hela 28 respektive 20 procent. Den internationella sandwichkedjan Subway hör också till vinnarna 2012 liksom de reserelaterade företagen SSP och HMS Host. Segment som servicehandel/trafikbutiker och gatukök tappade dock under fjolåret.

Kaféerna fortsätter att öka
Kafémarknaden har varit framgångsrik under senare år. Bakom den utvecklingen ligger flera orsaker, bl a coffee shopkedjornas snabba utveckling med alltfler etableringar och utökat sortiment, skriver Delfi Fastfoodguide i sin årliga analys av restaurangmarknaden. Vidare satsar de traditionella kaféerna på att i ökad utsträckning öppna filialer. Kaféerna har dessutom blivit allt populärare som lunchställen med enklare produkter som smörgåsar, soppor och sallader. Satsningen på ökad kaffekvalitet har också spelat in liksom nya kostvanor hos konsumenterna.

Casual dining vinnare på växande marknad
Fast casual/Casual dining, som är en uppgraderad variant av fastfood, fortsätter att växa under 2012. Bäst lyckades O´Learys som inklusive utlandsetableringarna, omsätter över en miljard svenska kronor. I Sverige omsätter de 55 restaurangerna 865 Mkr, enligt Delfi Fastfoodguides årliga analys. O´Learys är nu störst i Sverige i denna kategori. Andra framgångrika företag är Vapiano med fem restauranger och 166 Mkr i omsättning, Bishops Arms med 418 Mkr, Jensens Böfhus, Texas Smokehouse och Pizza Hut. En ny sportbar som satsar på tillväxt är Allstar Bar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078