23948sdkhjf

Livsmedelsföretagen till dagligvarukedjornas försvar: ”Sluta sprida felaktig information”

Livsmedelsföretagen ryter ifrån mot politiker som anses sprida ”vilseledande information”.

I ett debattinlägg i Dagens industri ger Björn Hellman och Carl Eckerdal, vd respektive chefsekonom på Livsmedelsföretagen, ett svar i den pågående diskussionen om matpriserna. Branschorganisationen kritiserar svenska politiker för påståenden om att prishöjningarna beror på bristande konkurrens i svensk dagligvaruhandel och att priserna höjts mycket mer i Sverige än i omkringliggande länder. 

– Att priserna i Sverige ökar mer än i Danmark och Finland beror på den rekordsvaga svenska valutan. Allt som måste importeras och betalas i euro eller dollar blir väldigt mycket dyrare för oss, står det bland annat i debattartikeln.

Livsmedelsföretagen lyfter fram faktorer som pandemin, dåliga skördar och invasionen av Ukraina som större påverkande faktorer på priserna än bristande konkurrens. 

– Denna häxbrygd av kriser har lett till exempellösa kostnadsökningar på allt som krävs för att producera livsmedel. I Sverige har situationen förvärrats av en senfärdig penningpolitik och ett politikerskapat energihaveri. Vi har inget att vinna på att försvara dagligvaruhandeln. Men rätt ska vara rätt. De höga matpriserna är inte matbutikernas fel. De extrema kostnadsökningarna slår mot hela livsmedelskedjan, om än i olika utsträckning, skriver företrädarna för Livsmedelsföretagen.

I debattartikeln skickas också flera passningar till politiker, däribland att vissa ”hellre jagar syndabockar än utformar en slagkraftig, framtidsinriktad livsmedelspolitik”. De ombeds också att ”sluta sprida felaktig information”.

– Det är inte ert fel att Ica-handlare hotas, men populistiska utspel bidrar inte till ett konstruktivt och sansat samtalsklimat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078