23948sdkhjf

Stark mejerimarknad ger mjölkbönderna hopp om högre mjölkpriser

De senaste månaderna har den internationella mejerimarknaden förstärkts kraftigt. En fortsatt minskning av den globala mjölkproduktionen i kombination med stabil efterfrågan har gett de högsta prisökningarna på lång tid.
Enligt LRF Mjölks andra mejerimarknadsrapport för 2013 har de genomsnittliga priserna i Fonterras auktioner stigit med i genomsnitt nästan 50 procent sedan början av året. De bakomliggande orsakerna är bland annat en minskad mjölkproduktion på både södra och norra halvklotet och en hög global efterfrågan på mejeriprodukter. Rabobank förväntar sig en minskad mjölkproduktion fram till början av hösten och en fortsatt stark världsmarknad med höga prisnivåer under andra och tredje kvartalet 2013.

– Det är en historiskt stor ökning som på sikt bör innebära bättre lönsamhet för de svenska mjölkbönderna, säger Lennart Holmström, expert på mejerimarknad, LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

Prisökningar
De genomsnittliga priserna på mejeriprodukter inom EU har de senaste tre månaderna ökat för samtliga mejeriprodukter utom ost. Prisökningarna ligger mellan 10 och 17 procent.

- Den starka världsmarknaden bör på sikt kunna leda till högre ersättningar till de svenska mjölkbönderna. Lönsamheten ute på gårdarna är fortfarande alldeles för dålig och det är viktigt att bönderna får bättre betalt för att kunna klara de höga kostnaderna för bland annat foder, säger Lennart Holmström.

Svensk mjölkproduktion minskar
Samtidigt som den globala efterfrågan på mjölkråvara är stor fortsätter den svenska mjölkproduktionen att minska. Hittills i år ligger mängden producerad svensk mjölkråvara, den så kallade invägningen, en procent lägre än för samma period förra året.

- Sverige är ett av de länder i världen som har bäst naturliga förutsättningar för mjölkproduktion. Med förbättrad lönsamhet finns goda möjligheter att producera betydligt mer mjölk än vad vi gör idag för att möta den globala efterfrågan, säger Lennart Holmström.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095