23948sdkhjf

Åbros produktion igång igen efter dataintrånget

Produktionen på Åbro Bryggeri låg nere i exakt en vecka efter ett dataintrång. Nu är bryggeriet i full drift igen. 

Det var under långfredagen som Åbro Bryggeri upptäckte att man utsatts för ett ransomware-angrepp, som är en form av dataintrång. Till följd av attacken har bryggeriet legat nere i en vecka, fram till och med torsdagseftermiddagen. Efter att bolagets system startats upp igen är bryggeriet nu återigen i full drift med produktion, distribution och försäljning.

– Det känns jätteskönt nu. Det var inget roligt besked under långfredagen när vi fick lägga ner all produktion, säger Åbro Bryggeris vd Henrik Dunge. 

Förhoppningen är att lagren ute hos kunderna inte tagit slut innan bolaget nu kan fylla på med leveranser. Men det är ännu oklart hur mycket produktionsstoppet exakt har kostat bolaget.

– Vi kan inte göra någon beräkning på det ännu. Dels har vi lagt ner otroligt mycket arbetstimmar på att försöka lösa problemen och sedan kan vi också räkna med ett inkomstbortfall eftersom vi inte kunnat leverera i ett par dagar den här veckan. Eftersom det var plockat och klart innan helgen är det bara under onsdag, torsdag och i dag som vi inte fått ut några leveranser, säger Henrik Dunge.

Åbro uppger att händelsen är polisanmäld och att även Integritetsskyddsmyndigheten är inkopplad på fallet. Men det finns ännu inga vidare detaljer om vilka som ligger bakom. 

– Det fanns många meddelanden på olika servrar, men det var inte intressant för oss. Vårt fokus låg på att få igång verksamheten igen.

Vad har ni vidtagit för åtgärder för att det här inte ska hända igen?

– Vi har gjort mycket sedan innan vad gäller datasäkerhet. Men det finns uppenbarligen mycket mer man kan göra. När det gäller sån här brottslighet får man tänka till och skärpa tillgången till datorer och servrar ännu mer. Eftersom vi ändå jobbar som vi gör och är digitaliserade för att vara mer effektiva i vår verksamhet blir man också mer sårbar och det inser vi nu när något sånt här händer.

Har du några tips till vad andra inom branschen kan göra för att undvika att det här händer dem?

– Det handlar mycket om att kontrollera sin datorsäkerhet. Och eftersom människor kan vara lite lata ibland är det viktigt att se till att ha rutiner som följs. Man måste helt enkelt jobba med tvåvägsautentisering och liknande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109